Corso

De corsogroep van de Koninklijke Winterswijksche Orkest-Vereeniging neemt alweer vanaf 1996 deel aan het Winterswijkse bloemencorso. Wat ooit als grap met een paar beplakte petten begon, heeft de afgelopen jaren al een aantal eerste en ereprijzen in de B-klasse opgeleverd!

Het bloemencorso in Winterswijk vormt een onderdeel van het jaarlijkse Volksfeest, op de vrijdag en zaterdag van het laatste volle weekend van augustus. Beide dagen trekt ’s ochtends een fleurige stoet door Winterswijk. De optocht bestaat uit met dahlia’s beplakte wagens, afgewisseld met marcherende orkesten. De Kon.WOV loopt altijd mee met deze optocht, zowel met het orkest als met een wagen. Na afloop vindt het afmelden plaats, in de tent op de markt; een gigantische happening!

In tegenstelling tot veel andere corso’s kent het Winterswijkse corso vijf categorieën; A, B, C, D en E. De A-wagens zijn het grootst, de E-wagens het kleinst. De corsogroep van de Kon.WOV bouwt altijd een B-wagen (maximaal 15m2 geprojecteerd oppervlak, met meestal ongeveer 50.000 bloemen). Een A-wagen lukt niet, omdat de vaste bouwgroep daarvoor wat te klein is. Eens in de twee jaar verzorgt de Kon.WOV aan de vooravond van het Volksfeest het concert ‘Corso in Concert’, waardoor dan ook minder tijd is om bloemen te plakken.

Maanden van tevoren begint een kleine groep bouwers met het bedenken, ontwerpen, slijpen, zagen en lassen van de wagen. Daarna wordt er papier-maché geplakt, gevormd en geschilderd, waarna de wagen een paar dagen voor het corso klaar is voor de bloemen.

Op de woensdag en donderdag voor het Volksfeest wordt de wagen van bloemen voorzien. Hierbij is alle hulp welkom. Wil je helpen met bouwen of met bloemen plakken? Stuur een mailtje naar info@kwov.nl, of neem contact op met de bouwers. Alle hulp is welkom!

In de kolom hiernaast zijn alle tot nu toe gebouwde wagens te bekijken.