Opleidingsplan

Opleidingen

Wie een muziekinstrument wil leren bespelen is bij onze vereniging aan het juiste adres. Doordat de Koninklijke Winterswijksche Orkest-Vereeniging zowel een harmonie- als symfonieorkest heeft, is een opleiding op diverse instrumenten mogelijk. Indien voorradig, kunt u een instrument tegen een geringe vergoeding in bruikleen krijgen via de vereniging.

De opleiding kan gevolgd worden bij Boogie Woogie, maar kan ook door privélessen te volgen.
U meldt zich in beide gevallen aan middels het inschrijfformulier. Mocht u na het lezen van onderstaande informatie nog vragen hebben, stelt u deze dan via het contactformulier.

Lessen via Boogie Woogie
Als u lessen wilt volgen bij Boogie Woogie dan verzorgt de Koninklijke Winterswijksche Orkest-Vereeniging de aanmelding. De vereniging blijft altijd uw aanspreekpunt. Is het instrument van uw keuze niet bij de vereniging voorradig, dan is huren via Boogie Woogie een optie (dit geldt met name voor strijkinstrumenten). Boogie Woogie verzorgt de basisopleiding, de vorderingen worden nauwlettend door ons gevolgd.

Privélessen
Privélessen worden door u zelf geregeld. Wanneer men zich zonder diploma’s aanmeldt als leerling wordt middels het “voorspelen” het niveau bepaald en zo de instroom in een orkest geregeld. Dit voorspelen kan in overleg met de jeugdbegeleider geregeld worden. Bespelers van blaasinstrumenten kunnen via de KNFM hun diploma’s halen.

Opleidingsplan

Harmonie
Na één jaar muziekles gaat men spelen bij de Instappers.
Als het A-diploma (of vergelijkbaar niveau) is gehaald gaat men spelen bij de VIM’s.
Als het B-diploma (of vergelijkbaar niveau) is gehaald gaat men spelen in het harmonieorkest.
Voor fluiten, altsaxofoons en hobo’s geldt dit als het C-diploma (of vergelijkbaar niveau) is gehaald.

Symfonie
Leerlingen stromen in in het jeugdsymfonieorkest, als men het A- diploma of gelijkwaardig niveau heeft bereikt.
Na het behalen van het B-diploma, of als men B-niveau heeft bereikt, kan de leerling worden toegelaten tot het symfonieorkest. De dirigent van het jeugdsymfonieorkest bepaalt wie voor doorstroming naar het symfonieorkest in aanmerking komt.

Begeleiding
De Koninklijke Winterswijksche Orkest-Vereeniging heeft ter ondersteuning van een goede communicatie twee jeugdbegeleiders aangesteld die beschikbaar zijn voor opmerkingen, problemen, etc.

Voor leerlingen die lessen volgen bij Boogie Woogie is er een contactpersoon voor Boogie Woogie. Deze kan altijd geraadpleegd worden over alle zaken betreffende Boogie Woogie. De naam van deze contactpersoon vindt u hieronder bij de jeugdbegeleiders.

Boogie Woogie informeert u over zaken als: inhoud van de opleiding, lestijden, verhindering, examendata en eigen activiteiten. Daarnaast krijgen u en de vereniging twee keer per jaar een rapport over de voortgang van de leerling. Het bestuur is hiervan op de hoogte.
Bij privélessen regelt u dat allemaal zelf.

Siebo Tolsma is de jeugdbegeleider voor de symfonieopleiding.

Jolanda Beusink en Monique ten Dolle zijn de jeugdbegeleiders voor de harmonieopleiding.

Retteketet
Het Retteketet project van de KWOV geeft leerlingen op de basisschool gelegenheid om kennis te maken met een muziekinstrument naar keuze.
In een periode van ca. 5 weken krijgt de leerling zijn/haar eerste lessen op een gekozen muziekinstrument.
1 keer per week komt er een muziekdocent(e) op school om muzieklessen te verzorgen (ca. 45 minuten). De lessen zijn in groepsverband en direct na schooltijd. Ter afsluiting zal er een concertje worden gegeven.
We hebben blokken met verschillende instrumentgroepen: de houtgroep, de kopergroep en de drumgroep.Kinderen kunnen zich opgeven voor 1 blok, maar mogen zich ook voor meerdere blokken opgeven.
De leerlingen die enthousiast zijn geworden kunnen doorstromen naar de muziekschool voor muzieklessen en deelnemen in het retteketet-orkest.