Kobus behaald D-examen voor Cello

Maandagavond 6 juli 2020. Een D-examen op cello. De eer valt ten beurt aan Kobus Assinck. Hij slaagt met mooie cijfers.

Op 7-jarige leeftijd zette Kobus met een kortgeknipt koppie zijn eerste stappen op de Winterswijkse muziekschool. Het was een open dag en hij wilde iets met muziek gaan doen. Zijn oog viel meteen op de cello. Hij was direct verliefd. Nu 11 jaar later mag hij zijn D-examen doen. Een bijzonder examen want het is een examen nieuwe stijl. Dat betekent dat je al je muziekstukken op een openbare uitvoering speelt voor publiek én de examencommissie. En je moet als kandidaat alles rondom het examen zelf regelen.

Kobus trapt af met een Etude van Lee. Daarmee laat hij zien welke technische vaardigheden hij in huis heeft. Indrukwekkend.  Het wordt gevolgd door een duet voor twee cello’s van Boccherini samen met zijn muziekleraar. Ze zijn beide mooi op elkaar ingespeeld. Daarna speelt hij een duet van Sjostakovitsj waarbij hij ter plekke eerst één stem opneemt en met zich zelf mee speelt. Na het stuk Salut d’amour van Elgar samen met een pianist, sluit Kobus weer solo af met Bach suite nr1 (prelude, sarabande en gigue). Het bekende cello-stuk waar hij zich moeiteloos door heen speelt.

Later in het programma speelt Kobus samen met zijn band Captain Albatross. Een band bestaande uit vijf stoere jongemannen. Vier gitaren en één cello in de hoofdrol. Kobus gooit zijn lange haren nog eens achter over zijn schouder en er worden prachtige vertolkingen weergegeven van Dumb en The man who sold the world (Nirvana Unplugged).

Na lang beraad is de examencommissie er uit. Kobus ontvangt zijn diploma met een mooie score van 50 punten. Omgerekend gemiddeld een dikke acht. De jury geeft complimenten over zijn gevarieerd muziekprogramma en zijn mooie spel, waarbij met name het samenspel goed scoort. Een D-examen nieuwe stijl waar Boogie Woogie trots op mag zijn. Kobus gefeliciteerd namens de Symfonie!